KAWIH saat MEPENDE MURANGKALIH

KAWIH MURANGKALIH

oleh Dheka Dwi Agusti N


Apabila bayi akan tidur, biasanya sang Ibu mepende anaknya. Dengan penuh kasih, bayi tersebut dieyong sambil dihariringan (dilantunkan sebuah nyanyian) agar sang bayi cepat tidur. Biasanya lagu yang dihariringkeun adalah lagu néléngnéngkung, dengkleung dan ayun ambing.

Néléngnéngkung

Néléngnéngkung- néléngnéngkung

Geura gede geura jangkung

Geura sakola ka Bandung

Geura makayakeun indung

Néléngnéngkung- néléngnéngkung

Geura gede geura jangkung

Geura bisa talang tulung

Ka bapa reujeung ka indung

Néléngnéngkung- néléngnéngkung

Geura gede geura jangkung

Geura sakola sing jucung

Manggih kapusing tong bingung

Néléngnéngkung- néléngnéngkung

Geura gede geura jangkung

Nagara kudu dijungjung

Dihormat dipunjung-punjung

Nilingningnang-nilingningnang

Ulah waka senang-senang

Diajar ulah kapalang

Kabéh sualan sing beunang

Ku indung dipunjung-punjung

Ku bapa didama-dama

Reup deungdeung talaga tisuk

Reup sakeudeung nepi ka isuk

Terjemahan

Néléngnéngkung- néléngnéngkung

Cepat besar cepat tinggi

Agar dapat bersekolah di Bandung

Agar dapat berterimakasih kepada ibu

Néléngnéngkung- néléngnéngkung

Cepat besar cepat tinggi

Agar cepat dapat menolong

Kepada bapak dan ibu

Néléngnéngkung- néléngnéngkung

Cepat besar cepat tinggi

Cepat sekolah hingga selesai

Mendapat masalah jangan bingung

Néléngnéngkung- néléngnéngkung

Cepat besar cepat tinggi

Negara harus dijunjung

Dihormati dan dijunjung

Nilingningnang-nilingningnang

Jangan mendahulukan untuk bersenang-senang

Belajar jangan putus di tengah jalan

Agar semua ilmu dapat diraih

Ibu yang menjunjung

Bapak yang menjaga

Reupdeungdeung talaga tisuk

Tertidur hingga pagi hari

Ayun ambing

Ayun ambing- ayun ambing

Diayun-ayun ku samping

Jampéna jampé harupat

Geura géde geura lumpat

Kuruli jampé kuruli

Kuruli jampé pamali

Turunna di gunung puntang

Buru-buru kulem ujang

Terjemahan

Ayun ambing

Diayun dengan kain

Jampenya jampe harupat

Cepat besar agar bisa cepat berlari

Kuruli jampé kuruli

Kuruli jampe pamali

Turunnya di gunung Puntang

Cepat tidur anak lelakiku

Dengkleung

Dengkleung déngdék

Buah kopi raranggeuyan

Engkeun budak dewek

Ulah pati diheureuyan

Reup dengdeung talaga tisuk

Reup sakeudeng nepi ka isuk

Terjemahan

Dengkleung déngdék

Buah kopi raranggeuyan

Biarkan anakku

Jangan dipermainkan

Reup dengdeung talaga tisuk

Tidur sebentar sampai pagi.

4 Komentar

  1. Mimma said,

    6 Oktober 2009 pada 03:39

    Jadi ingat nenek almarhum. waktu saya kecil, beliau meninabobokan saya memakai kawih-kawih di atas…

  2. Agus Rahmat said,

    20 Desember 2009 pada 19:28

    crunchy…

  3. kang yandri said,

    2 Januari 2010 pada 07:02

    jorojoy hate, ras inget ka mangsa anu katukang, mangsa urang di pepende ku ibu rama nini jeung aki. sok ngahelas mun inget dina jaman kiwari, kawih2 pepeling ti karuhun urang teh geus ka seredkeun ku lagu2 modern. geus jarang budak ayeuna anu apaleun kana kawih2 eta, padahal eta teh salah sahiji warisan ti karuhun urang anu ku urang kedah di mumule.

  4. parakanca said,

    5 Januari 2010 pada 04:24

    kacida waasna kacida nyaahna.. mun tingal wanci katukang sok inget nini abdi sareng aki mun abdi bade sare sok di pepeling..ayeuna teu aya deui siga kitu..


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: